Vad Är Siliconer?

De flesta av er har nog hört talas om silicon och många har kankse till och med använt det på något sätt. Man kan använda det tex för att täta lister i badrum, använda det som ett sorts lim mm. Det finns en massa olika användningsområden för silicon men något som de flesta inte vet är att de även finns i de flesta skönhetsprodukterna ute på marknaden.

Silikon är en kemikalie som återfinns i väldigt många olika skönhetsprodukter. I hårprodukter bidrar de till att skapa glid och sluter ytan på hårstrået, vilket gör hårets yta mjukt och glansigt.
De flesta shampon och Balsam innehåller siliconer och detta bidrar till att skapa en hinna runt hårstrået. Siliconer är nämligen Hydrofobiska, dvs att det är vattenavvisande och tvättas därför inte ut helt och hållet från håret. Det byggs upp silicon runt håret allt eftersom och denna hinna har uppstått. Hinnan hindrar fukt och viktiga oljor från att tränga in i håret. Eftersom ditt hår är en "död proteinprodukt" så klarar inte håret av att hålla sig mjukt och glansigt utan dessa oljor och fukt utifrån och därför är det viktigt att försöka få bort silicon hinnan för att hårwet ska hålla sig fräsch och hållbart. 

Om man inte lyckas tvätta bort silikonet så blir hårstråna så småningom som torra och styva höstrån och man tar gärna till ännu fler produkter som gör att håret känns mjukt, men det är oftast bara en illusion. Om produkten man använder är oljefri så innehåller den silicon och det blir en ond cirkel. 

För de flesta ser håret superbra ut när de har sina vanliga produkter i håret men utan dessa produkter så är håret torrt och styvt och ett hår som detta har fått en "överdos" av silicon.
För att kunna lösa "överdosen" av silicon som byggts upp i håret så behövs ett lösningsmedel, sulfater, och det finns i väldigt starka shampon.
När man tvättar håret med lösningsmedels shampon blir håret i en början torrt och frissigt och det kan kännas som att det blir värre av att vara utan siliconer, men det finns en lösning på problemet. Man kan sluta använda hårprodukter med silicon i för alltid och tex använda oljedroppar istället för silicon droppar eller så skaffar man ett bra shampo med sulfater (utan silicon) och använda det regelbundet för att avlägsna hinnan av silicon runt håret så det får ny näring.
Det är olika från person till person hur ofta man behöver använda sulfat shampot men var tredje-fjärde tvätt kan vara rimligt för vissa medans var sjätte månad för andra. Detta märker man, när ditt hår känns fettigt/vaxigt efter en dusch men sedan torrt/frissigt när håret har torkat vet man att det finns uppbyggt silicon runt håret. Det kan även märkas genom att håret känns torrt och strävt utan produkter i men så fort man använt en smooter eller liknande så blir håret glansigt och mjukt, då vet man också att det är för mycket silicon i håret.
Man kan behöva shamponera flera gånger med ett sulfat shampo innan siliconer har helt lämnat håret.


Bild lånad av http://hairblogg.blogg.se/

Hur ska man då veta om det är silikon i en viss produkt!?
Ämnen i innehållslistan som slutar på cone, xane eller conol är silikoner, även ordet silicate tyder på att ämnet är silikon. 

  • Cyclopentasiloxane
  • Cyclohexasiloxane
  • Dimethicone
  • Dimethiconol
  • Phenyl Trimethicone
  • Amodimethicone
  • Cyclomethicone
  • Dimethicone copolyol
  • Polysilicone-9


Exempel på märken som är fria från silicon: BedHead är fria från både sulfater och siliconer, Herbal Essences Rainforest flower, Barnängens produkter, Kerasté (inte alla produkter) och Head & Shoulders.Nu hoppas jag verkligen att ni kan förså dessa förklaringar och kråkfötter ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0