Midsommartårta

 

Fyllningen och garneringen till tårtan kan givetvis bytas ut mot valfria bär. Jag gjorde med jordgubbar men tror att hallon kan vara tok gott.


Ingredienser

portioner 12-14

110 gram smält smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk vaniljsocker
2 dubbeldaim (á 56g)

FYLLNING

6 gelatinblad
½ + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde


Tillagning

1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.





Bra tips

Gör fromagen på tinade frysta jordgubbar om det inte finns att tillgå färska.
Byt ut två deciliter av grädden mot två deciliter vanilj yoghurt vilket gör att den förutom färre kalorier också får en härlig friskhet och en fläkt av vanilj. Den stelnar lika bra med yoghurt.
I receptet har jag lagt till ett gelatinblad (6 istället för 5) för att den flöt ut väldigt mycket för mig.

Kommentarer
Postat av: Cissi

Tuuuuusen tack :) :) :)

2010-08-25 @ 10:51:41
URL: http://lillohman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0